Zahvalnost

„Nezahvalni smo mozda samo zato sto nismo u mogucnosti da se oduzimo.“

– Nije li to samo izgovor i opravdanje za vlastitu disfunkcionalnost? Zahvalnost je razumevanje necijeg dobrog dela. Necijih iskrenih i plemenitih pobuda da cini odredjeni napor ili zalaganje za nasu dobrobit. Takav cin u nama evocira dublja osecanja, pa osetimo ljubav i iskrenu zelju da i mi ucinimo neko dobro delo za tu osobu. Ako nemamo priliku za to, tada bar odamo priznanje ili pokazemo da cenimo i postujemo neciji trud kroz rec hvala. Time verbalno izrazimo naklonost i vlastite dobre namere. Iskrena zahvalnost, kao i dobrocinstvo, otvara dusu cime se stvara i dublja konekcija medju ljudima. Dobrocinstvo i zahvalnost proisticu iz ljubavi, pa se medjusobno inspirisu nesebicnim delima.

Za razliku od njih proracunato dobrocinstvo i zahvalnost proisticu iz koristoljublja. Njima se ne ostvari istinsko prijateljstvo ili bliskost, vec se stvara neka vrsta poslovnog odnosa. Daje se da bi se dobilo, a uzvraca da bi se opet primilo. Najcese zbog materijalne koristi ili zbog zadovoljenja egoisticnih potreba. Egu je stalo do imidza, pa sledi drustveno prihvatljive norme ponasanja. Zahvalnost kao i dobrocinstvo se zadrzava na intelektualnom nivou. U njima nema dubljih, plemenitih osecanja, vec se odvija po nekoj vrsti duznosti ili nepisanom drustvenom pravilu.

Nezahvalnost, koja nema obzir cak ni za drustveno prihvatljive norme ponasanja, je karakteristicna za pod-ego. Ona je odraz poremecenog duhovnog razvoja. Za takve ljude se obicno kaze da su bezosecajni. Oni su otudjeni od vlastite vise prirode ili dubljih, plemenitih osecanja. Takvi ljudi ocekuju da im se cine usluge, ali ih sami ne cine. Ograniceni su samo sobom i vlastitim interesom i ni malo se ne ustrucavaju da ucine zlo nekom ko im je ucinio dobro.

—————————————–

-Promena u zivotu je neminovna. Ako se ne menja na bolje, menja se na gore. Zato svaki covek mora preuzeti odgovornost za vlastitu promenu. Razumeti sebe i svoje reakcije. Neke vode ka duhovnoj slobodi ili progresu, dok neke zadrzavaju u zabludama i stvaraju jos goru duhovnu bedu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s