John F. Kennedy

John F. Kennedy: „Promjena je zakon života i oni koji gledaju samo na prošlost ili sadašnjost sigurno će propustiti budućnost.“

– Proslost, sadasnjost i buducnost su isprepletene niti zivota. Zato puna svesnost ili razumevanje, pored proslosti i sadasnjosti, u sebi takodje sadrzi i viziju buducnosti.

—————

Ivo Andric: „Ono što je prošlo za mene je, u stvari, jedino jasno i jedino – moje. Minuli životi i događaji jedini su koji uistinu postoje, jer imaju sve svoje dimenzije i ne mogu slagati ni prevariti; može se samo ljudski sud o njima menjati, ali oni sami ostaju takvi kakvi su, verni i jasni, nepromenljivi i večiti, posvećeni smrću i nestankom, a vezani za život zauvek i nerazdvojno.“

—————————–

Meša Selimović: „Postoji li prošlost, ili je sadašnjost zatrpava, kao korov? Ili postoji samo prošlost, jer sadašnjosti nema; spoznaćemo je tek kad prođe.”

– Sta je sadasnjost? Nista drugo, nego moment svesnosti ili bitisanja sopstva u ovoj dimenziji. To bitisanje nije nikada isto, posto se sopstvo neprestano menja i razvija integracijom iskustava. Prema tome, svesna ili koherentna sadasnjost ne moze postojati bez proslosti ili iskustava koja su u njoj integrisana. Medjutim, isto tako, da bi sadasnjost zadrzala koherentnost ona u sebe mora ukljuciti i potencijal buduceg momenta kojem postaje iskustvo. Jedino sadasnjost koja u sebi spaja iskustva proslosti s potencijalom buducnosti dobija jasan uvid delovanja u svakom datom momentu.

—————–

Tolle: “Izbor podrazumijeva svijest – visok stupanj svijesti. Bez nje vi nemate izbora. Izbor nastupa onog trenutka kada prestanete da se poistovjećujete s umom i njegovim programiranim obrascima, onog trenutka kada postanete prisutni.”

– Ova izjava je dosta konfuzna jer, um nije nezavistan od svesti. On se nalazi u samoj strukturi svesti kao njen svesni nivo. Zbog toga je upravo um taj koji pruza mogucnost svesnog izbora.  Bezumna bica nemaju mogucnost izbora vec, deluju nesvesno ili po nagonu. Sto god je neciji um kompleksniji, njemu se pruza i visa mogucnost izbora.

Ono sto izdvaja inteligenciju ljudi od ostalih bica na ovoj planeti ili sto joj daje narocitu kompleksnost je moralna dimenzija njihovog uma, tj. sposobnost da razlikuju dobro od zla.

Izbor moze postojati samo u razlikama i dualnosti. U apsolutno istom nema izbora. Shodno tome, covek mora postati svestan dobra i zla ili konstruktivnog i destruktivnog nagona u vlastitoj prirodi.

Tek takva svesnost mu omogucava izbor ili opredeljenje da cini ono sto je konstruktivno ili dobro i za njega i za njegovu okolinu. Ukoliko nema jasnu predstavu dobra i zla njegova aktivnost ce imati karakteristike nesvesnog, bezumnog nagona s destruktivnim posledicama.

Komentari za ovaj post na Krstarici se mogu citati na ovom linku:

 

http://forum.krstarica.com/entry.php/44655-John-F-Kennedy

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s