-Istina

Steven Kolbert: “Ne plaši se da ispadneš budala. Zapamti, ne možeš biti odjednom i mlad i mudar. Mladi koji se pretvaraju da znaju kako svijet funkcioniše su uglavnom cinici. Cinizam se preruševa u ruho mudrosti, pri čemu je svjetlosnu godinu daleko od nje. Zato što cinici ništa ne uče. Zato što je cinizam samonametnuto sljepilo, odbacivanje svijeta zato što se plašimo da će nas povrijediti ili razočarati. Cinici uvijek kažu: ne. Reći ‘da’ znači pokrenuti stvari. Reći ‘da’ je način na koji stvari počinju da rastu. Reći ‘da’ vodi nas ka znanju. ‘Da’ je za mlade ljude. I zato, dok god imaš imalo snage, govori ‘da’.”

 

– Ovaj iskaz je ocigledan primer da se svako misljenje treba podrobno razmotriti i da se nista ne treba bezuslovno prihvatati. Zivot je suvise kompleksan da bi imao formulu u vidu stalnog izjasnjavanja sa da. Takva vrsta ponasanja vodi u drugu krajnost pa, lako moze stvoriti hronicnu budalu. Ostani dosledan sam sebi pa, reci da ili ne kad osecas ili mislis da je tako ispravno.

————————–

Bukowski: “Uvek se nadje neko da ti pokvari dan, ako ne i zivot.”

 

-Kakav ce biti nas dan ili nas zivot nikad ne zavisi od nikog osim, nas samih. Svaki covek ima mogucnost reakcije na akcije drugih ljudi. Prema tome, samo od nas zavisi da li cemo dozvoliti da nam neko kvari raspolozenje ili pravi haos od naseg zivota.

————————-

Leonardo da Vinci: “Tamo gdje je galama ne postoji istinsko znanje.”

 

– Veoma tacno. Galama je prvi znak pristrasnosti ili snaznog ega koji zanemaruje ili ne slusa argumente sagovornika, posto po bilo koju cenu nastoji predstaviti svoju istinu kao apsolutnu. Sto je vise galame, to je manje argumenata i obrnuto. Razborit covek razmenjuje misljenje argumentima a, ne galamom.”

——————–

Engleska poslovica: “Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara.”

 

-Ne kaze se bez razloga da je nuzda majka izuma. Svaka nevolja je i prilika da ucimo ili sticemo novo iskustvo i otkrivamo dublju istinu.

————————

Francois Jacob: „Ništa nije opasnije nego sigurnost da si u pravu. Ništa nije potencijalno tako razorno kao opsesija istinom koja se smatra apsolutnom. Svi zločini u povijesti bili su rezultat jedne ili druge vrste fanatizma. Svi povijesni pokolji činjeni su u ime kreposti, istinite religije, legitimnog nacionalizma, pravedne politike ili ispravne ideologije, ukratko – u ime borbe protiv nečije druge istine.“

—————

Kolton: “Najveći prijatelj istine je vrijeme, njen najveći neprijatelj je predrasuda, a njen stalni pratilac je poniznost.”

 

– Istina je zivot koji se, u ovoj dimenziji, neprestano razvija kroz vreme. Zato vreme i jeste njen prijatelj. Predrasuda se ne razvija pa, nije u stanju da sagledava zivot, odnosno istinu. Razvoj, sam po sebi, uslovljava beskonacnost istine koja se, shodno tome, nikad u potpunosti ne moze stici vec, samo slediti.

Advertisements

Jedan odgovor na “-Istina

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s