Svrha reci

Meša Selimović: “Riječ je barut, začas plane. Nezadovoljstava uvijek ima, svakakvih, ali nikad ne buknu sama od sebe. Riječ ih upali.“

– Veoma tacno za ovakvu situaciju. Medjutim, ima i drugacijih situacija gde reci donose istinu, utehu, smirenje, spokoj kao i olaksanje. Zato i Shakespeare kaze: “Izrazi svoju bol recju! Bol koja ne progovori gusi srce dok ne pukne!”

————–

“Šta više boli, reći nešto i poželjeti da to niste rekli, ili ne reći ništa i žaliti zato što niste?”

-Mada je cutanje korisno u mnogim situacijama, ipak se ne treba otici u krajnost i okarakterisati govor kao stetan, jer i on ima svoju svrhu i ulogu u procesu postizanja smisla i harmonije.

Harmonija je idealna ravnoteza izmedju suprotnosti koja se formira samo njihovom pravilnom zastupljenoscu ili upotrebom. Zato nesklad uvek nastaje ako se govori kad se treba cutati ili ako se cuti kada se treba govoriti.

————-

-Reci su bogom dan instrument koji se razlicito koristi. Sve zavisi od ljudi i njihove namere. Dok zlonameran covek zloupotrebljava reci za obmanu, manipulaciju i destrukciju, dotle ih dobronameran upotrebljava u korisne i konstruktivne svrhe.

—————

-Reci su zvukovi unutrasnje dubine. Da bi stvorile sklad i harmoniju moraju poteci iz srca. U protivnom proizvode prazan odjek ili sto je jos gore zvukove haosa i destrukcije.

—————

Turgenjev: “Istina koja nije izrecena u pravo vreme gora je od lazi.”

– Postoje momenti koji zahtavaju iskljucivo reci da bi doslo do sporazuma medju ljudima. U takvim momentima reci mogu spasiti neciji zivot, odagnati sumnju ili spreciti zlo. Zato se njivova svrha ne treba potcenjivati i omalovazavati.

————

Soldano: “Nije dovoljno razumeti se recima. Potrebno je razumeti se pogledom, osmehom, umom, srcem.”

– Da. Samo sto su sve to razlicita lica jednog istog ili kompleksne unutrasnje dubine koja se manifestuje kao rec, pogled, osmeh, um i srce. Svako od njih ima svoju svrhu i svoje pravo vreme primene, pa zato i Sv, Augustin kaze: ““Ako ćutiš – ćuti iz ljubavi. Ako govoriš – govori iz ljubavi. Ako opominješ – opominji iz ljubavi. Ako opraštaš – oprosti iz ljubavi. Unutrašnji koren neka bude ljubav, Iz ovog korena može da izraste samo dobro.”

Advertisements

Jedan odgovor na “Svrha reci

  1. Reči, glasovi, a još pre toga slova, pa onda i rečenice, su forma, način koji nam omogućuje da se sporazumevamo i dogovaramo. Dogovor kuću gradi! Rečima, jezikom mi i mislimo. Ali sve bi to bilo traljavo ako to što mislimo i govorimo ili napišemo ne bude imalo dubljeg traga u svesti i duši. Dobro ste to rekli i podvukli. I sve to treba da bude optimalno, svrsishodno! Koliko su jezici dobri toliko i nisu. Jer ih mnogi upotrebljavaju i u druge svrhe.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s