Dobro i zlo

zxy: „Kant je stvio kategorički imperativ u srce
a Sofija u savest
onaj ko iskreno istražuje problem dobra i zla
uleće neminovno u haos
rasprava o tome pak je jedna igra duha
u „kojima se robijaši igraju svojim lancima“
da citiram Voltera
jer čovek ne može dokučiti
uzroke svoje sudbine
ps
uh,zaboravih da kažem
da se slažem sa ovim
što je rekao Bane
a narvano i sa svim
što je napisala Sofija“

Hvala zxy. Slazem se s tobom. Bane je zaista dao lep komentar. Naravno, da mi nikada u potpunosti ne mozemo pojmiti dobro i zlo zbog samog karaktera takve spoznaje. Sustinske zakonitosti viseg sklada i harmonije se nalaze u dusi svakog coveka kao njegov nadsvesni potencijal kojeg ograniceni, svesni nivo inteligencije ili identiteta nije svestan.

On ga postaje svestan samo onda kada stupi u interakciju s takvim potencijalom ili kad uspe da ostvari moment unutrasnje integralnosti i iskrenosti, kroz jedinstvo osecanja i razuma, sto dobije manifestaciju savesti. Takvo razumevanje osposobljava coveka da nadvlada svoj nizi, sebicni nagon. Na taj nacin se svesno odluci da deluje u interesu celine ili zajednistva, a ne u svom ogranicenom, individualnom interesu.

Drugim recima, kada covek deluje po nagonu svoje duhovne sustine, njegov svesni nivo ostvaruje visi stepen razumevanja, jer otkriva sustinske zakonitosti koje su u neposrednoj vezi sa svime izvan njega sto mu omoguci da pravilno odredi nacin delovanja i ponasanja koji ce doprineti opstem skladu.

Medjutim, dok je mudrost ili dubina naseg duhovnog, nadsvesnog potencijala bezgranicna, dotle je razumevanje naseg svesnog nivoa uvek ograniceno pa je zato neophodna njihova stalna interakcija da bi bili u stanju da produbljujemo razumevanje sustinskih zakonitostii, a time i dobra i zla. Zato je nemoguce ostvariti takvu spoznaju jednom za svagda, vec se ona ostvaruje svo vreme dok smo u ovoj dimenziji.

Ova dimenzija predstavlja interakciju komplementarnih suprotnosti koja omogucava nasoj svesti aktivni razvoj tako sto zahteva njihovo neprestano uravnoteznje da bi bili u stanju da ostvarimo duhovni mir. To se postize koriscenjem punog svesnog potencijala u svakoj datoj situaciji.

Naime, nas svesni nivo identiteta se nalazi u stalnoj interakciji sa svojom okolinom cime se kreiraju razlicite sitiuacije ili spoljasnji nadrazaji koji uzrokuju aktiviranje razlicitih unutrasnjih svesnih nivoa. Svaki od njih se prezentuje kao razlicito osecanje koje formira karakteristican nacin misljenja ili razumevanja. Za nize nagone je karakteristicna individualna ogranicenost koja stvara dezintegralnost ili neiskrenost te time navodi na sebicno, ali destruktivno, nefunkcionalno ili nemoralno ponasanje i delovanje.

Ukoliko je nas duhovni razvoj dorastao situaciji ili iskusenju nama ce biti lako da uspostavimo interakciju s nadsvesnim nivoom sto ce nam omoguciti neophodnu integralnost i iskrenost u proceni dobra i zla, a time i funkcionalno ponasanje ili konstruktivno delovanje u interakciji s okolinom.

Ali, ako nas duhovni razvoj nije dorastao situaciji tada se osecamo zbunjeni i nismo sigurni sta da radimo jer nastaje unutrasnji kosmar protivrecnih osecanja i misli. Takav unutrasnji konflikt nas primorava na dublju i iskreniju samoanalizu kao i preispitivanje oformljenih vrednosti u odnosu na okolinu. Zato takvo iskustvo cesto rezultira drugacijom ili dubljom spoznajom dobra i zla.

Dakle, poznanje dobra i zla nije namenjeno samo filozofima, vec svim ljudima. Svaki covek je svakodnevno u situaciji da mora donositi odluku o svojim aktivnostima. Ukoliko ne deluje kroz sustinske ili moralne, duhovne zakonitosti onda deluje kroz ogranicene, pojavne zakonitosti koje za posledicu imaju nefunkcionalan, pa cak i destruktivan ili nemoralan karakter. Zato se u potpunosti slazem Servantesom kad kaze: “Prvi covekov zadatak je da najpre upozna samog sebe.”

Advertisements

2 odgovora na “Dobro i zlo

 1. Evo setih se opet nečega što bih rado izneo i podelio sa vama,
  a ujedno i pokrenuo na dalji razvoj ovog divnog bloga.

  Naime, sve duhovne škole i religije govore o duhovnom razvoju, gde čovek može uz određene napore i odricanja da dostigne viši stepen spoznaje samoga sebe i okoline,
  da spozna Ljubav u ponoj svojoj svetlosti,…da se takoreći promeni na bolje.
  Sve je to skoro nezamislivo, kao što sam već napomenuo, bez procesa,
  koji traje najčešće ceo život.

  No, sa druge strane postoje i veoma retki primeri takozvane metanoje koja je zaista
  jedan poseban primer za razmatranje i sigurno kao takav vredan pomena.
  Ovde ću ga objasniti samo u najkraćim crtama.

  Metanoja je Grčka reč a označava obraćenje, potpun preokret u mislima,rečima i delima.
  Govorimo o ljudima koji nisu nikakvom svojom voljom stupali na put pronalaženja Istine i Ljubavi, čak su se često svim svojim delima borili protiv iste,…ubice, lopovi, razbojnici…
  da kažemo, oni poslednji na svim i moralnim i etičkim lestvicama.

  Dosta primera i priča koje opisuju ovaj fenomen se mogu naći u spisima i delima svetih otaca i pustnjaka. No i u današnje vreme se može tu i tamo čuti ili pročitati za poneki
  sličan slučaj.

  Put svakoga od nas koji smo krenuli nekim putem samospoznaje i traženja Istine,
  (za koju verujem da može biti samo jedna, a da nam se zbog varirajuće udaljenosti od iste neprestano menjaju perspektive) se čini kao da se mi, svojim ličnim naporom borimo za blizinu te neke Svetlosti i cilja,…ideala, a da je taj slučaj sa ovima kojima se dogodila metanoja ustvari sasvim obrnut, kao da ih je ta ista Istina ili Bog (kako hoćete) sam i to preko
  noći privukao k sebi. Tako se zaista pominju primeri gde su ubice doslovce postjali sveci koji su prodali svu imovinu i tamo negde u osami traglali i učili se ljubavi koju su posle nesebično delili svima koji bi im pristupili. U tom istinskom duhovnom blagostanju (koje često nije značilo lagodan život) su ostajali do svojih zadnjih dana.

  Eto, toliko od mene o ovom zaista meni divnom fenomenu(pojavi).

  Ako neko želi može da razvije ovu temu sa pitanjima, slaganjima i neslaganjima, …primerima… Bilo bi to lepo.

  Kao i uvek…dobro mi budite 😉

  Bane

  Sviđa mi se

  • Bane, izvini sto kasnim s odgovorom. Pored toga sto sam bila dosta zauzeta, imala sam i problem s kompjuterom. Hvala za pohvalu bloga kao i odlicnu temu za razmatranje. Zato cu je izneti u vidu clanka. Mnogo pozdrava i sve najbolje!

   Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s