Fred Smit

Fred Smit: “Vi ste onakvi kakvi jeste zato sto takvi zelite da budete. Da ste istinski zeleli da postanete malo drugaciji, onda biste vec sada bili u procesu preobrazaja.”

– U pitanju je odsustvo motivacije, a ne zelje. Covek moze imati zelju, ali ako nema motivaciju, zelja ostaje pasivna posto se ne preduzma nikakva aktivnost za njenu realizaciju. Do reazlizacije zelje dolazi tek onda kada covek postane svetan svoga potencijala ili svoje sposobnosti da bude drugaciji.

Dakle, da bi se javila aktivna zelja za promenom neophodna je i svesnost o realnoj ili uspesnoj mogucnosti promene. Takva svesnost daje motivaciju. Odsustvo motivacije, koje se manifestuje kao apaticnost, neaktivnost ili lenjost, nije nista drugo nego zamaskirani strah od neuspeha ili sumnja u vlastitu sposobnost.

Sumnja nastaje kao rezultat nedovoljnog poznavanja vlastitog potencijala. Jer, iako je on neogranicen, ljudi toga ne mogu biti svesni ako imaju neadekvatan ili ogranicen nacin njegovog odredjivanja.
——————-
Don Juan Matus, indijanski vrač, iz pera Carlosa Castanede: ”Riječi je potrebno pažljivo upotrebljavati. Jer riječi imaju moć da otvaraju zaključano.”

-Mislim da pojedina ucenja nepravedno obezvredjuju reci, jer one predstavljaju znacajno sredstvo kojim se inicira ili pokrece razvoj ljudi.
—————–
“Osobina dobra čoveka je da ne zna činiti nepravdu“.

-Ne bih rekla da ne zna, vec da nece da je cini. Time je njegov karakter dvostruko vredniji. Jer, ako covek nesto ne cini zato sto ne zna, onda je u pitanju prinudna aktivnost koja nema izbor drugacijeg delovanja. U tom slucaju nema ni zasluge. Medjutim, ako covek zna nesto da cini, ali to odbija, tada njegov izbor ukazuje na visi stepen samosvesti i slobodnog razvoja kojem s pravom pripada zasluga i priznanje
————-
Italijanska poslovica: “Koliko više žrtvuješ svoje ja, toliko je jača i istinitija tvoja ljubav.“

Istinska ljubav ne trazi zrtvovanje individualnosti, vec njihov razvoj koji se satoji u osposobljavanju za razumevanje, prihvatanje, uvazavanje i postovanje medjusobnih razlika. Bez slobodnog razvoja individualnosti, nema ni skladnog jedinstva ili harmonicnog razvoja zajednistva, posto je progresivan razvoj individualnosti uslov progresivnog razvoja zajednistva.

Ukoliko se necija individualnost zrtvuje, potiskuje ili sputava ona nije u stanju da se slobodno razvija, sto neminovno dovodi do nesklada unutar zajednistva, a time i gubitka ljubavi. Zato ljubav opstaje samo tamo gde postoji slobodan razvoj individualnosti.
————–
Stenli Boldvin: „Radije ću vjerovati ženskom instinktu, nego muškom razumu.“

-I jedno i drugo je neophodno u procesu otkrivanja istine, samo sto svako od njih ima svoju odredjenu svrhu, znacaj kao i vreme primene. Zbog toga se istina ne otkriva njihovim razdvajanjem, vec njihovim skladnim spajanjem.
—————-
Beri Švarc: „Dobra vijest je de ne moraš biti briljantan da bi bio mudar. Loša vijest je da briljantnost bez mudrosti nije dovoljna.“

-Pitanje je sta se podrazumeva pod brilijantnoscu? Ako je to spoljasnji imidz, onda je sigurno da onaj ko ima mudrost ne mari za imidz, a onaj ko se koncentrise na imidz, cini to jer nema dovoljno mudrosti.
————–
Lav Tolstoj: „Smatraj da si uvijek učenik. Ne misli da si ostario za učenje, da je duša tvoja takva kakva treba biti i da ne može biti bolja. Za razumnog čovjeka učenje nikad nije završeno.“

-Ovo je zlatno pravilo skromnosti ili odbrana od suptilne zamke prerusene arogantnosti koja vreba na putu duhovnog razvoja.

Advertisements

2 odgovora na “Fred Smit

  1. Tolstojeve reči su moj životni moto! Veliki poydrav iz Banoštora 🙂

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s