Reči

“Riječi su teška stvar – vuku te prema dolje. Da ptice pričaju, ne bi mogle letjeti.“

-U svakom slucaju da ima i takvih reci koje vuku prema dole, ali ima i takvih koje su u stanju da izdignu do neslucene visine. Sta je cvrkut nego pticije pricanje kojim one iznose unutrasnje stanje svoga bica? Nisu reci te koje sprecavaju let vec unutrasnja tama i tezina zabluda.

————–

Eckhart Tolle: „Smrt nije suprotnost životu. Život nema suprotnosti. Suprotnost smrti je rađanje, a život je vječan.“

-Upravo tako. Zivot nema suprotnost jer je aktivnost zasnovana na interakciji suprotnosti, pa ih samim tim ukljucuje u sebe. Ono sto daje zivot u fizickoj egzistenciji nije materija i energija vec svest.

Svest je smisaoni entitet koji nema oblik vec predstavlja dimenziju sustinske neunistivosti postojanja, za razliku od materije i energije koje formiraju oblik i time daju pojavu prolaznosti ili konacnosti u fizickoj dimenziji. Zbog toga suprotnost radjanja i smrti ili nastanka i nestanka zivota postoje u njegovoj pojavnoj, a ne u sustinskoj dimenziji.

Radjanjem nastaje pojava zivog oblika, dok smrt stvara pojavu njegovog nestanka ili razgradnje. Medjutim, nastanak i nestanak zivog oblika ili njegovog fizickog entiteta nije nastanak i nestanak njegovog sustinskog, nefizickog entiteta ili svesti koja postoji nezavisno od oblika i pojave, mada se uvek reflektuje u njima u procesu svoga razvoja.

Nastanak zivota u fizickoj dimenziji je rezultat interakcije svesti i materijalno-energetskog oblika. Takva interakcija uzrokuje svesnu razjedinjenost u kojoj se aktivni, svesni princip u telu individualizuje u bice i time  odvaja od svog nematerijalnog bitka, sto mu omogucava stalnu aktivnost razvoja.

Prestanak interakcije svesti s materijalno eneregtskim oblikom uzrokuje nestanak zivotne aktivnosti tog oblika jer se bice vraca ili sjedinjuje svojim bitkom, te ostvaruje sustinsku punocu zivota. Zato zivot jeste vecan ili neunistiv jer ostvaruje neprekidni razvoj kroz trasformaciju i interakciju svojih svesnih stanja.

———–

“Sticanje znanja nije isto što i oplemenjivanje duše.”

„Čovjek sa znanjem može biti gori, pokvareniji i opasniji od neukog ako nije jak srcem i karakterom.“

-Tacno. Znanje nije isto sto i mudrost. Znanje moze da stice svako, a mudrost samo oni sto oplemenjuju karakter dusom.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s