Svetlost i tama svesti

Ekart Tol: „Ne možete se boriti protiv Ega i pobijediti, isto kao što se ne možete boriti protiv tame. Svjetlost svijesti je sve što je potrebno. Vi ste ta svjetlost.“

-Ovo je ocigledan primer misticizma u kojem misli nisu dovoljno iskristalisane, te zbog toga imaju dozu nejasnoce ili odsustvo instrukcije koja bi omogucila ljudima da im ovakva izjava bude korisna u konkretnim zivotnim situacijama.

U svakom slucaju da izjava pored estetske vrednosti ima nagovestaj dubine, ali je ta dubina jos uvek nejasna i neodredjena, odnosno nije dovoljno transformisana ili realizovana u svesnosti da bi bila primenljiva. Otuda kontradikrotnost i nelogicnost. Jer, kao sto kaze Lao Ce: „Jasan govor ne uzrokuje zbunjenost.“

Ekart je napravio razliku izmedju svetlosti i svesti, a da nije dovoljno objasnio ni jedno ni drugo, tj. svrhu i funkciju njihovog postojanja ili njihove interakcije. Zbog toga se namecu sledeca pitanja:

Sta je svetlost, a sta je svest? Ako svetlost i svest nisu jedno isto i ako smo mi svetlost sta ili ko je onda svest? Koja je njena funkcija? Da li je svetlosti potrebno da ima svest? Ako nije zasto onda svest postoji, tj. zasto nismo samo ono sto jesmo ili svetlost? Zasto je svesti potrebno da bude osvetljena od svetlosti? Koju korist mi (ili svetlost) imamo od toga sto je svest (ili nesto sto nismo) osvetljena svetloscu?

Od kuda Ego i tama? Ili sta su oni? Nisu li i oni sastavni deo svesti koji se moze prevazici samo razumevanjem. Zbog toga je upravo razumevanje svetlost koja rasteruje tamu nerazumevanja ili ogranicenost Ega.

Koristeci Ekartovu metaforu moze se reci da se svest sastoji od dve polarnosti i to svesnog i nesvesnog. Nesvesno je tama, pasivnost, sazetost, jedinstvo, intenzitet, osecanje ili neralizovani potencijal svesne aktivnosti, tj. misli ili svetlosti. Svesno je realizovana svetlost ili aktivni princip svesti koji se manifestuje kao ekspanzija i individualizacija misli.

Dakle, sustinski izvor svetlosti je sazet ili skriven u dubini tame. On se aktivira kada svesno i nesvesno ili aktivni i pasivni princip svesti vrse interakciju, tj. kada svesnost prodre u nesvesnost ili dopre do skrivene iskre unutar tame. To prouzrokue ekspanziju ili munje novih misli koje donose novo, jace ili drugacije osvetljenje, tj. razumevanje ili realizaciju svesnog potencijala u svesnosti.

Nova spoznaja nastaje kao transformacija osecanja u misli ili tako sto svesni potencijal prelazi iz svog nemanifestovanog, pasivnog stanja u svoje manifestovano, realizovano ili aktivno stanje. Interakcija komplementarnih suprotnosti je neophodan uslov promene i razvoja ili nastanka neceg novog.

Tako na primer, da bi nastalo dete neophodna je interakcija muskarca i zene. Isto tako, da bi nastala nova spoznaja ili razumevanje neophodna je interakcija osecanja i misli ili pasivnog i aktivnog svesnog principa. Zbog toga nije mudro davati prednost jednom nad drugim, posto i jedno i drugo predstavlja samo razlicitu stranu istog novcica.
——————–
Bhagavad-Gita: „Svetlo svetlosti On je, u srcu Tame sija vecito. Mudrost On je i mudrosti put, i vodic svih mudrih, zasadjen u svacijem srcu.“
————————–
„Gordost je krаjnjа bedа duše kojа u svome pomrаčenju misli dа je bogаtа.“

-Gordost je krajnja beda licnosti koja u svom pomracenju ili ogranicenosti misli da je bogata jer nije svesna neiscrpnog bogatstva svoje duse. Zbog toga svaki covek koji spoznaje bogatstvo duse prestaje biti gord jer otkriva istinsku vrednost skromnosti ili njenu sposobnost da ga ucini bezgranicno sretnim i bogatim.
——
Albert Camus: „Naucio sam da tako kazem, ziveti s mislju da nikad necu naci mir i srecu. Ali jos uvek cu sve od sebe dati izmedju ta dva trenutka.“

-Mislim da je Camus izabrao pogresnu skolu zivota jer je mogao i vise da nauci. Postoje i takve skole koje nas uce kako da pronadejmo mir i srecu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s