Citati

Meša Selimović: „Završava li svaki čovjek tako što se bori sa sobom bivšim?“

-Ako se bori znaci da jos uvek nije zavrsio, da jos uvek nije shvatio ono sto je trebao. Zavrsava tek onda kada prestane da se bori sa bivsim sobom, kada ga prevazidje tako sto pronadje mir u samom sebi. Dokle god postoji borba proslog u sadasnjem dotle postoji i dezintegracija licnosti. Ona nestaje tek onda kada se dopre do istinskog Sopstva ili unutrasnjeg jedinstva koje daje mudrost da covek nadje mir i radost u onom sto jeste.

—————–

De Melo: „Kada vrabac gradi sebi gnezdo u šumi, zauzme samo jednu granu. Kada jelen izađe na reku, pije samo onoliko koliko mu je dovoljno. Ljudi gomilaju samo zbog praznine u svojim srcima.“

-Tacno. To objasnjava zasto nisu u stanju da prestanu s gomilanjem ili zasto nikada nisu zadovoljni. Takvu potrebu je nemoguce zadovoljiti izvana. Ona se zadovoljava samo iznutra kroz duhovni razvoj.

————–

Veselin Gatalo: „Koliko mi se čini, čovjek je loš koliko mu se dopusti.“

-Covek je los ukoliko sam sebi to dopusti. Drugi mogu manje ili vise da uticu na njegov izbor, ali samo on sam uvek donosi odluku da li ce biti los ili ne?

——————

Vladan Desnica: „U svome najprisnijem i najbitnijem, čovjek je uvijek sam. Nosimo oko sebe svoju samoću kao svoju atmosferu.  Naše samo jezgro ovijeno je tankom no nesaderivom opnom koja nas od svega odvaja. Biće — mala tačka svijesti,  okružena beskrajem ništavila. I, najzad, čovjek i umire sam.“

-S otvorenom dusom covek nikada nije sam. Sve sto je zivo treba da se otvara, da dise. Ako se covek zatvori sam u svoju cauru gusi zivot i sebe u njemu.

———————-

‎Vladan Desnica: “Saosjećam s drvećem. Mislim da i ono dugo unaprijed sluti promjene vremena.“

-Ako je tako, onda je to razlog i za radost; jer posle loseg uvek dodje lepo vreme koje obnavlja i osnazuje.

———————

-Da bi covek bio u stanju da prepozna, primi ili prihvati poruku koju salje otvoreno srce drugog coveka, neophodno je da njegovo vlastito srce bude otvoreno.

————————-

‎ P. Koeljo: “Moramo da zaboravimo ono što mislimo da jesmo, kako bismo postali ono što uistinu jesmo.“

– Moramo da shvatimo, a ne da zaboravimo ono sto mislimo da jesmo. Jer zaboravljanje bez razumevanja samo nas jos vise udaljava od „povratka sebi“ ili mogucnosti da postanemo ono sto uistinu jesmo.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s