Nastavak citata

Evo jos nekoliko Ekartovih citata koje sam pronasla na internetu:

“Being spiritual has nothing to do with what you believe and everything to do with your state of consciousness.”

„Duhovnost nema nista s tim u sto verujes vec sa stanjem tvoje svesti.“

-Nije li stanje svesti posredno ili neposredno uzrokovano onim sto verujes, kao sto je i verovanje uzrokovano stanjem svesti u kojem se nalazis? Jedno u drugom se uvek reflektuje.

————-

“…whenever there is inspiration…and enthusiasm…there is a creative empowerment that goes far beyond what a mere person is capable of.”

„…gde god je inspiracija…i entuzijazam…tamo je kreativno osnazenje koje ide daleko od sposobnosti osobe.“

-Tacno.  Ali je tacno i to da se inspiracija, entuzijazam i kreativnost mogu manifestovati samo kroz osobu. Zato se ne treba podcenjivati svrha postojanja osobe kao i znacaj njenog kultivisanja kroz duhovni razvoj. Od stepena kultivacije neke osobe zavisi i njena sposobnost svesnog izbora da stupi u konatkt s unutrasnjim potencijalom kreativnosti.

—————-

„Stoga je sadašnji trenutak jedini stvaran, jedino što uvijek postoji.“

„Sadašnji je trenutak takav kakav jest. Uvijek. Možete li ga takvim prihvatiti?

-Sadasnji trenutak je moment promene ili razvoja uzrokvan unutrasnjom i spoljasnjom aktivnoscu. Da bi osoba bila u stanju da prihvati ili dozivi Sadasnji trenutak onakvim kakav jeste, njena unutrasnja aktivnost ili razvoj se mora naci u potpunoj saglasnosti sa spoljasnjom aktivnoscu. Dokle god se ne ostvari takva saglasnost nije moguce doziveti sveobuhvatnost momenta koji reflektuje jedinstvenu punocu zivota.

———–

„Misao i jezik stvaraju očiglednu dvojnost i odvojenost osobe što zapravo ne postoji. Istina glasi: -Vi niste netko tko je svjestan stabla, misli, osećanja ili iskustva. Vi ste svjesnost ili svjest u kojoj se stvari pojavljuju.-“

-Ova izjava zapostavlja sustinsko pitanje, a to je: Kako se stvari pojavljuju u svesti ili sta je to sto omogucava pojavu stvari u svesti na nacin koji je razumljiv svesti? Odgovor je: misao i reci. Dvojnost ili komplementarna suprotnost je neophodan uslov aktivnosti, samim tim i razvoja. Zato su misli i jezik neophodni uslovi svesne aktivnosti, a time i razvoja svesti.

-Mada Ekart obezvredjuje znacaj misli i reci u procesu razvoja svesti on ih ipak kroz ovu izjavu indirektno istice jer pravi razliku izmedju pasivnog potencijala nadsvesnosti i aktivnog svesnog stanja:

„Bezoblična svjest kroz ‘Vas’ postaje svjesna sebe.“

-Time potvdjuje cinjenicu da je razvoj aktivnost koja mora sadrzavati komplementarnu suprotnost.

——-

„To je izranjanje budne pažnje, prostor, prisutnost, u kojem se primaju reči. Tada reči postaju manje važne. Mogu biti značajne ili besmislene.“

-Ekart istice dimenziju cutanja kao superiornije sredstvo komunikacije medju ljudima. Medjutim, dimenzija cutanja ne moze u potpunosti iskljuciti reci jer ona nije nista drugo nego efikasno slusanje. Zato on i kaze da je to izranjanje paznje, prostora ili prisutnosti u kojem se primaju reci. Sto znaci da je neophodno da se prime reci da bi taj prostor, prisutnost ili paznja imala karakteristike zivota ili smisaone promene.

Zbog toga reci jesu vazne jer uzrokuju aktivnost ili promenu cak i onda kad imaju privid beznacajnosti ili besmislenosti. Kazem, privid beznacajnosti i besmislenosti, jer je psihologija dokazala da reci nikada nisu besmislene ili beznacajne posto uvek vode ka dubljem smislu ili potisnutom psihickom stanju osobe.

————————-

Latinske izreke:

„U jadnom si stanju kad moras da cutis o onome o cemu bi govorio.“

„Govor je slika uma; kakav je covek, takav mu je govor.“

—————

Ibn Hazm: „Znanje ima udela u svakoj vrlini, a neznanje u svakom poroku.“

—————

Louise L. Hay: „Mi ne možemo izmeniti druge ljude. Pustimo ih, dakle, na miru! Trošimo mnogo energije pokušavajući da izmenimo druge, a kada bismo samo polovinu te energije usmerili na sebe, postali bismo drugačiji. A kada mi postanemo drugačiji, i drugi se prema nama drugačije odnose. Vi, sigurno, ne možete učiti umesto nekog drugog! Svako uči svoju posebnu, jedinstvenu lekciju. Sve što možete učiniti jeste da sami učite. Pritom je prvi korak da volite sebe, jer tada nećete dopustiti da vas uništava destruktivno ponašanje drugih.“

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s