Bolje je…

Seneka: „Bolje je naučiti nepotrebno, nego ništa.“

-U zivotu ni jedno iskustvo nije uzaludno ili nepotrebno, ma kako da se ono cini neugledno i beznacajno. Sve ima svoju svrhu i razlog desavanja jer nam omogucava razvoj. Zato zivot i jeste stalna promena koja obiluje iznenadjenjima, pa ono sto danas okarakterisemo kao nepotrebo sutra se moze pokazati kao potrebno i korisno.
—————–
Dragica Gorgevska: „Onaj koji se smije kada mu se srce raspada , uvek je jaci od drugih.“

-Snaga svakog coveka se meri s odnosom koji taj covek uspostavlja sa sobom, a ne drugima. Covek je istinski jak samo onda kada prvazilazi vlastitu slabost.
Nema covek nista od toga sto dokazuje drugima da je jak, ako se tako ne oseca. Takav nacin cesto predstvalja nepotrebno rasipanje energije jer sprecava potrebnu unutrasnju koncetraciju kojom bi bili u stanju da prevazidjemo unutrasnji konflikt.
—————–
Mudre misli i izreke: „Reči su kao gomila ljudi, nije nužno znati za sve, bitno je samo odabrati one prave.“

-Naprotiv, neophodno je znati sve. Da bi bio u stanju da odaberes prave ljude ili reci iz gomile potrebno je potpuno poznavanje gomile, jer adekvatno odredjenje deova u jednoj celini neizostavno zahteva adekvatno poznavanje celine.
——————–
Marilyn Monroe: “Ako si već dvoličan, neka ti barem jedno lice bude lepo.“

-Dvolicna osoba uvek ima jedno lepo i ruzno lice. Lepo lice je maska koja joj sluzi da obmanjuje ljude time sto prekriva nakaznost pravog lica. Da nije tako ne bi ni bila dvolicna ili ne bi imala potrebu da ima dva lica. Iskren covek nema takvu potrebu vec s ponosom uvek pokazuje svoje pravo lice.
————-
Čarls Bukovski: „Izvinjavam se milionima, ali ja zaista nikada nisam bio usamljen. Ja volim sebe.“ ..

-Za ljude s visokim stepenom duhovnog razvoja ili samosoznaje je karakteristicno da nose u sebi lepotu i bogatstvo unutrasnjeg zivota. Oni su uvek okruzeni sjajem i lepotom vlastite duse tako da momente osamljenosti dozivljavaju kao radost konstruktivnog razvoja ili kreativnog stvaralastva.
Nedovoljan duhovni razvoj ima karakteristike unutrasnjeg siromastva ili zastrasujeg duhovnog vakuma. Zato mnogi ljudi imaju neuroticnu potrebu za drustvom da bi izbegli vlastitu duhovnu prazninu koja ih plasi.
Sopenhauer takodje kaze:“ Čovek pun duha se i u potpunoj samoći izvanredno zabavlja svojim mislima. “

Advertisements

2 odgovora na “Bolje je…

  1. POZZZ Hvala za Seneku, volim sve sto je napisao i kako je razmisljao, kao da su poslije njega svi prepisivali, a niko mu ne daje na znacaju ili zasluzi.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s