Inspiracija

AJNŠTAJN : “ Velike duše uvek je dočekivao žestok otpor osrednjih umova. “

-Tacno. Medjutim, ostajuci samo pri toj izjavi stvara se suptilnija vrsta antagonizma medju ljudima koja takodje potice od osrednjosti ili nerazumevanja. Velicina duse i jeste u tome da prevazidje antagonizam ili otpor prouzrokovan nedostatkom dubljeg uvida.

Ljudi imaju potrebu za stabilnom adaptacijom u stalnoj aktivnosti ili promenljivosti zivota. Zato osrednji umovi obicno izgrade ogranicene istine koje im omogucavaju povrsnu funkcionalnost i adaptaciju.

Velike duse prodiru do dublje istine koja ponistava istine osrednjih umova. Time se osrednji um oseca ugrozen, jer se rusi njegova dugogodisnja, brizljivo gradjena iluzija i sigurnost, pa zbog toga pruza zestok otpor.

Razlika izmedju velike duse i osrednjeg uma je u tome sto se velika dusa ne opire zivotnoj aktivnosti, razvoju ili promenama vec nastoji da ih razume cime joj se omogucava progresivnija ili funkcionalnija adapracija.

Osrednji um koncentrise snagu na uzaludno ocuvanje povrsnih istina cime kreira nepotreban konflikt ili narusava mir i stabilnost, tj. same one vrednosti koje nastoji da ostvari. Velike duse to razumeju zato su u stanju i da im oproste ili nadrastu antagonizam. Osrednji umovi nisu u stanju da to shvate sto ih i zadrzava u otporu i antagonizmu.
———–
O inspiraciji:
-Svaki covek ima sustinsku, neunistivu dimenziju smisla ili visi, neiscrpni duhovni potencijal koji daje inspiraciju. Zato ne postoji covek koji nije osetio momente lucidnog ili intuitivnog uvida kao i nadahnuca.
Nemiru inspiracije prethodi moment apsolutnog mira slicnog zatisju pred buru. U njemu individualni, ograniceni nivo inteligencije ocekuje spoj s visom duhovnom dimenzijom. Moment takvog spoja ili duhovne oplodjnje radja blesak uvida ili varnicu koja rasplamsa kreativnu vatru stvaralastva.
———–
-Srce je sinonim za intenzitet osecanja ili nesvesni nivo svesti dok je glava i mozak sinonim za svesni nivo ili aktivnost misljenja. Dusa je sazeto „jezgro“ svesti dok je duh njena rasplinuta sustina.

Dusa se objavljuje u srcu ili osecanjima, a duh u mislima. Da se ostvari sustinski uvid ili razumevanje neophodan je susret duse i duha. Zato se takav susret ostvaruje kroz integraciju ili jedinstvo osecanja i misli.

Uslov takvog susreta je da se srce ili osecanja otvaraju ka dusi jer time postaju cistija i iskrenija, cime postizu potrebnu dubinu ili sazetost da ekspanziraju u rasplinutost duha. Takav moment tranformacije duse i duha objedinjuje ili integrise osecanja i misli sto rezultira izuzetnom lucidnoscu kojom se dobija jasan uvid i razumevanje.

Advertisements

2 odgovora na “Inspiracija

  1. Divno! :)))

    Sviđa mi se

  2. Hvala Majo. 🙂

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s