Osvrt na neka tumacenja Serafima Rouza

http://slavoslovije.wordpress.com/category/serafim-rouz/page/8/
Poznato je da je terminologija duhovnosti veoma problematicna. Razlog tome je sto se izuzetno kompleksna transformacija nevidljive ili nematerijalne sustine postojanja izrazava kroz tacno utvrdjenje, zato ogranicene pojmove koji unose vise zabune nego jasnoce u ovu oblast.

Tako na primer, u hriscanstvu transformacija nemanifestovanog, smisaonog jedinstva postojanja ima obelezja Oca, Sina i Svetog Duha dok se u fizickoj dimenziji takva tansformacija reflektuje kao nastanak tame, svetlosti i etericnosti. Zato se energetska svojstva tame, svetlosti i etericnosti uzimaju kao osnova materilanih elemenata vatre, vode, zemlje i vazduha iz kojih nastaju razlicita tela i oblici.

Za ziva bica s inteligencijom je karakteristicno da materijalno-energetski oblik njihovih tela vrsi interakciju s nematerijalnom, jedinstvenom sustinom postojanja sto dobija manifestaciju individualne svesti. Takva svest ima karakakteristike osecanja, misli i razuma cija sustina se nalazi u visoj svesnoj dimenziji duse, ideje i duha kao individualnih refleksija jedinstvene transformacije svesne celovitosti ili Oca, Sina i Svetog Duha.

Medjutim, kroz mandalu koja se u hinduizmu i budizmu smatra svetom umetnoscu ili prezentacijom viseg skrivenog jedinstva univerzuma, pored kruga prisutan je i cetvorougaonik. Jung je mandalu identifikovao kao intuitivno izrazavanje sustinskog Sopstva ljudi. Tako da bi krug predstavljalo ne samo srediste Sopstva vec i njegovu stalnu cirkulaciju ili transformaciju. S obzirom da je sustinsko jedinstvo ili Sopstvo izrazeno kroz trojstvo Oca, Sina i Svetog Duha koji se u ljudima reflektuje kao dusa, ideja i duh, namece se pitanje: kako objasniti cetvorostrukost?

Dusa, ideja i duh se nalaze u nesvesnom ili nadsvesnom domenu svesti koji predstavlja sustinu svesnog nivo ili ega. Tako da dusa, ideja i duh predstvaljaju bezgranicni nadsvesni potencijal koji se realizuje kroz ograniceni svesni nivo. Te bi ego ili svesni nivo inteligencije imao karakteristike aktivne svesne dimenzije koja ostvaruje svoj razvoj u fizickoj dimenziji postojanja.

Ono sto napusta fizicku dimenziju je ego ili Ja koje se vraca astralnoj (zvezdanoj ili svetlosnoj) dimenziji Ideje koja ga je kreirala. Ideja je vrhunski ideal ili savrseno svetlo kreacije koje ego nastoji da dosegne. To uspeva samo onaj ego koji je u fizickoj dimenziji ostvario visoki stepen samorazvoja ili koji se transformisao u nad-ego.

Nad-egu se omogucava integracija s idejom, a time i transformacija u duh koji neutralise zar, plamen ili svetlost i „sirinu“ kreativnosti kroz mir ili „visinu“ razumevanja. Takvo razumevanje ostvari neophodnu ostrinu da prodre do „dubine“ duse cime nastaje apsolutno svesno jedinstvo koje kulminira u vatri Ideje ili kreativne aktivnosti, ali ovaj put na visem, svesnijem nivou. Sto znaci da se vise ne inkarnira u Suncevom sistemu, planeti Zemlji ili u ljudskom obliku vec u drugim galaksijama i planetama ili savrsenijim oblicima.

To sto se pravi razlika izmedju pakla ili nize dimenzije demona i tame kao i vise dimenzije raja s andjelima je odraz podsvesne i nadsvesne akumulacije osecanja koja skrivaju tajnu „dubinu“ ili iskru duse do koje duh mora prodreti da bi rasplamsao novu vatru kreativnosti ili uzrokovao novi ciklus svesne samoobnove ili samorazvoja.

Zaostali duhovni razvoj ili nepotpuna samospoznaja obrazuje karmu koja onemoguci potpunu integraciju ega s idejom pa se on ponovo reinkarnira u istoj vrsti s karakteristicnim oblikom tela ili sudbinom. Time mu se opet daje sansa da ostvari potrebnu samospoznaju.

Advertisements

2 odgovora na “Osvrt na neka tumacenja Serafima Rouza

 1. Postovana Sofija,
  najlepse hvala na trudu i paznji. Pojam cetvorougla ili cetvorostrukosti mi nije bas najjasniji… Ali trudicu se da proniknem u znacenje.
  Mada mislim da shvatam poentu, kroz unutrasnji razvoj licnosti cilj je dostizanje naizgled nedostiznog vrhovnog Ideala(Ideje), a u okviru u mnogome ogranicenog postojanja u ovoj fizickoj dimenziji. U ogranicenom i uslovljenom svetu aktuelizacija neogranicenih potencijala. Tezak izazov. Pa…videcemo.
  Sve najbolje i srdacan pozdrav!

  Sviđa mi se

 2. Djurdjevak, pozdrav!
  Izvini, sto ti tek sada odgovaram, ali nisam bila u mogucnosti da to ranije ucinim. Tvoj komentar me je podstakao da napisem clanak „Dinamika svesti“. Medjutim, nadam se da cu uskoro moci napisati drugi clanak s daljnjim tumacenjem Serafima Rouza.
  Hvala za javljanje i sve najbolje!

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s