Zene u patrijarhatu

Fraze: “zenska pamet”, “zenska glava” itd. najbolje svedoce o predrasudama vezanim za intelektualnu sposobnost zena. Ranije je dosta ljudi, ukljucujuci i intelektualace, pa i pojedine zene, mislilo da je muski pol pametniji. 

Navodila se cinjenica da su akademska i naucna dostignuca uglavnom postignuta zahvaljujci muskarcima. Medjutim, razlog tome se treba traziti u uslovima zivota i patrijarhalnom mentalitetu. Ženama je uskraćivano obrazovanje. Smatralo se da je njihova prevashodna uloga da služe muškarcima i njihovoj udobnosti i zadovoljstvu. Dobar primer tog tvrdjenja je i ovaj članak iz 60tih godina:

 Sadržaj članka:

Kada podjete u krevet, spremite se što pre. Iako je ženska higijena veoma važna, vaš umorni muž neće da čeka u redu za kupatilo kao što mora da čeka za voz. Ali, zapamtite da treba da izgledate što bolje možete kada idete u krevet.
Pokušajte da postignete izgled koji je poželjan, ali da nije nametljiv. Ako morate staviti kremu za lice ili vitlere u kosu čekajte dok on zaspi, pošto ovo može izgledati zastrašujuće kao poslednja stvar pre spavanja.
Ukoliko dodje do mogućeg intimnog odnosa s vašim mužem važno je da se setite vašeg bračnog obećanja, a naročito obaveze da ga slušate. Ako on oseća da hoće odmah da spava, neka tako i bude. Po svim stvarima ponašajte se prema želji vašeg muža; nemojte ni na koji način da pokušate da stimulišete intimnost.
Ukoliko vaš muž želi intimnost onda ponizno pristanite s tim da sve vreme budete svesni da je zadovoljstvo muškarca važnije od zadovoljstva žene. Kada on dostigne moment zadovoljstva vaš blagi jauk će povoljno delovati na njega i biće sasvim dovoljan da nagovesti zadovoljstvo koje ste vi imali.
Ako bi vas muž predložio neke od neuobičajenih aktivnosti, budite poslušni i nemojte se žaliti nego prikrijite svaki otpor ćutanjem. Najverovatnije je da će vaš muž posle toga zaspati tako da onda možete da se obučete, osvežite, stavite kremu i sredite kosu.
Potom možete naviti sat tako da ustanete pre njega. To će vam omogućiti da mu čaj bude gotov kada se probudi.”
Ne znam kako vama, ali ja sam se umorila citajuci ga. 🙂 Kako li je tek bilo tim zenama da sve to obavljaju? Ne verujem da im je ostalo mnogo vremena da ga posvete sebi, a jos manje da shvate svoju pravu vrednost i da se intelektualno uzdizu. Hvala bogu, sto je doslo do promene takvog mentaliteta.

6 responses to “Zene u patrijarhatu

  1. Alex veoma mi je drago što si odgovorio i izneo svoje mišljenje s aspekta muškog pola. Naravno, ja ne mislim da svi muškarci razmišljaju kao ti, ili da sve žene razmišljaju kao ja. Svaka osoba je jedinstvena i različita pošto se nalazi na svom jedinstvenom stepenu razvoja što sam, već, napomenula u gore navedenom linku.

    Medjutim, i pored toga, ipak postoje odredjene različite predispozicije koje su uslovljene telesnim oblikom muškararaca i žena. Kao što telesni oblik mačke uslovljava da se ona ponaša kao maška, a ne kao labud, isto se odnosi i na muškarce i žene. I ne samo što u tome nema ničeg lošeg već naprotiv, upravo su takve razlike neophodan element kojim je moguće ostvariti istinsku harmoniju izmedju njih.

    Ključ za takvu harmoniju se nalazi u razumevanju, uvažavanju i prihvatanju takvih razlika, a ne u njihovom osudjivanju, odupiranju i neprirodnom, nasilnom pokušaju njihove izmene.

    Ipak, ovde je potrebno naglasiti da u okviru tih razlika postoje “niže” strasti i nagoni koje je neophodno kultivisati i prevazići kroz duhovni razvoj da bi istinska lepota i muškog i ženskog pola došla do izražaja. Tek tako kultivisanim razlikama muškarac i žena su u mogućnosti da ostavre potpuno jedinstvo pošto se takva konekcija ostvaruje na najintimnijem, suštinskom nivou. Takva konekcija se ističe i u Bilbliji te se navodi da će čovek i žena postati jedno telo.

    Ja takodje ne mislim da je uloga žene da služi muškarcima, ali iz navedenog članka i saveta, koji je dat ženama u to doba, dobija se takav utisak. Zato takav savet odiše izveštačenošću ili površnim mirom iza kojeg se krije suštinska disfunkcionalnost, razjedinjenost i duhovno siromaštvo oba bračna druga.

    Zreo čovek i žena ostvare integralnost kojom zadovoljavaju suštinske potrebe. One se prvenstveno zasnivaju na iskrenosti, ravnopravnosti ili medjusobnoj podšci, uvažavanju i poštovanju.
    I jedan i drugi pol greše ukoliko se pridržavaju krute generazlizacije ili uopštavanja u pokušaju razumevanja drugog pola. I muškarci i žene s različitim duhovnim razvojem imaju različite potrebe, navike, vrednosti itd. te je neophodno upoznati individualnost odredjene osobe a ne uopštene karakteristike njenog pola.

    Mada je i tu potrebna odredjena doza fleksibilnosti pošto se, ipak, može izvesti neka vrsta generalizacije (koja naravno nije pravilo). Tako na primer, dok većina mladih devojaka podredjuje sve romantičnoj ljubavi dotle je većini zrelih žena stalo do dostojanstva te prvenstvo daju iskrenosti i tretmanu zasnovanom na poštovanju i uvažavanju od strane partnera.

    Like

  2. Potpuno je tačno da žene zbog svoje uloge u kući i porodici imaju manje vremena da se posvete slobodnim aktivnostima, pa tim i nauci, što rezultira da su muški inovatori u većini.
    Ipak ne bih se složio sa rečenicom da je uloga žene da prevashodno služe muškarcima. Do pre samo sto godina velika porodica je bila imperativ kako jedne familije radi proizvodnje hrane, tako i države radi ratnih pretenzija. Tada se na ženu gledalo kao na oruđe da se dođe do što više dece. Dolaskom industrijske revolucije ratovanje su preuzele mašine, kao i proizvodnju hrane, pa nije više neophodno veliko potomstvo. Time uloga žene sa “mašine za rađanje” se preusmerava na “mašinu za rad”, radi obezbeđivanja više obučenih operatera već pomenutih mašina. Zato žene danas rade zajedno sa muškarcima, ali nažalost muškarci ne shvataju da je došlo do promene i još uvek žene tretiraju kao “robu”, a zahtevaju da rade ravnoprvno kao muškarci.
    Na ženama je da se izbore sa novonostalom situacijom.

    Like

  3. 🙂 Sofija, mislim da većina muškaraca ne deli isto mišljenje kao i ja, pa velika većina i nema nikakvo mišljenje po tom pitanju, tako da ti ja i nisam neki relevantni predstavnik muškog pola.
    Potpuno se slažem sa tvojim objašnjenjem, a ja sam moju sugestiju uputio sa društvenog stanovištva, a ne sa stanovišta fiziočoške ili psihičke razlike između muškaraca i žena.
    Neko može reći da sam rekao jedno isto. Da su žene bile žrtve, i danas su, muškog šovinizma i želje za dominacijom, ali ja opet kažem da su žene žrtve društvenih promena (industrijska revolucija), gde više nije potrebna gomila dece, (pa žene više ne služe kao mašine za rađanje), već gomila radnika, tj operatera na mašinama (pa se žene pretvaraju u mašine za rad, zajedno sa muškarcima). Neko, a i ja se slažem, kaže da je feminizam proturen od strane industrijalaca da bi dobili više radne snage za svoje projekte, a koje su žene prihvatile kao svoju ideju.
    Bilo kako bilo, manipulacije su svuda oko nas…
    Pozdrav tebi i eto nešto spaja i mene i tebe a to je da smo juče izgubili u fudbalu i Srbija i Australija 🙂

    Like

  4. Alex, ipak si dao pravi muški odgovor: nezaobilazna politika s fudbalom. 🙂 Šalim se. U potpunosti se slažem s tvojom konstantacijom da promene u funkcionisanju društvenog sistema uzrokuju i odrejenu adaptaciju ljudi ili promenu njihovog načina života.
    P.S.
    Naravano da nas spaja. Ne samo tebe i mene nego sve nas koji zajedno delimo ovu malu, lepu planetu skrivenu u srcu univerzuma. Ili kako je moja pokojna baka znala da kaže: “Svi se mi nalazimo pod istom Božjom kapom.” Šta je to ako ne posebna vrsta konekcije?

    Like

  5. šta je to – činjenica?

    Like

  6. Činjenica je nešto što je empirijski (iskustvom) potvrdjeno.

    Like

Leave a comment